torsdag 28 februari 2013

Häng upp gardinen med franska veck!

I mars har vi tänkt börja skicka ut nyhetsbrevet Nilssons nålbrev till våra kunder. Det kommer bl a innehålla lite "tips och tricks" inom olika tekniker, samt nyheter, information och erbjudanden. Här kommer en liten försmak av "tips och tricks" inom gardinuppsättning.

Det finns ju en mängd olika upphängningsmetoder när det gäller gardiner. Här kommer en kort beskrivning på hur du gör "Franska veck", en elegant uppsättning som passar många tyger.


För att göra "Franska veck" behöver du veckband och fyrfingerkrok och så förstås en gardin. Veckbandet syr du  fast "som vanligt". Se till att du har rätt sida ut och att öppningen som du ska trä in krokarna i är vänd nedåt (det är sååå tråkigt att sprätta sömmar).
Hur tätt man vill ha vecken och hur långt ifrån kanten man vill ha första vecket varierar beroende på tyget, tycke och smak. Många gånger får man prova sig fram lite. Här har vi börjat vid andra öppningen.
Vänd kroken med själva kroken mot tyget. Trä in det "fingret" som sitter näst längst till vänster på korken i den öppningen där du vill ha första vecket.
Vänd kroken från tyget och hoppa över en eller två öppningar beroende på hur stort veck du vill ha.
Vrid upp bandet så att du kan trä in det "finger" som nu är näst längst till vänster i öppningen.
Hoppa över en eller flera öppningar och gör nästa veck på samma sätt.
De "Franska vecken" bildar mjuka bågar i tyget. Så har ser vecken ut från rätsidan.
Så här ser de ut från avigsidan.
Nu kan du hänga upp din gardin på en vanlig C-skena, i ringar eller kanske som vi ofta gör i butiken på en panelhängare. Vi har vita, oblekta och transparenta veckband och fyrfingerkrokar och många olika gardintyger. Välkommen in!

1 kommentar:

  1. Hej, min epostadress stämmer. Kul att ni börjat med nyhetsbrev :)
    /Paulina

    SvaraRadera