tisdag 28 juli 2015

Snart är det världsbroderidagen

Ni som är med och tävlar i vår semestertävling eller har läst inläggen med deltävlingarna såg att det var en hel del broderi-inspiration på min semester... På torsdag är det världsbroderidagen och det firar vi med 10% rabatt på broderisatser hela veckan!

Semesterresan resulterade också i två nya böcker till vårt "inspirationsbibliotek".


Den första boken som följde med är Renée Rudebrandts Grafiska korsstygn. Här har Renée som är rektor på Sätergläntan samlat fina grafiska moderna mönster på föremål som passar in i dagens samhälle... Så här beskriver hon handbroderi på sin blogg "Ett handbroderi kan man ha med sig var man än är. Det är bara att sätta sig ner och njuta en stund med att brodera några stygn. Det är en glädje att se hur broderiet växer och tar form till något som gläder ögat och sedan förgyller en del av vardagen. Vi behöver göra handgripliga saker, skapa något med våra egna händer". Renée var en av dem som ställde ut i utställningen Traces of Life som visas på Dalarnas museum. Den pågår till och med den 13 september och har du vägarna förbi Falun så ska du se den!Brodera på linne av Monica Hallén fick också följa med! För mig är Monica främst förknippad med vävning eftersom hon var vävlärare på Sätergläntan under min tid där - Trasvävar, bolsterränder och traditionell vävning med ett modernt formspråk. Även här handlar det om räknade/bundna stygn som korsstygn, tvistsöm, rutsöm och plattsöm med inspiration från folkliga broderier genom flera århundraden bearbetade till nutida broderiprojekt! Den är utgiven på hemslöjdens förlag och där kan du provläsa några sidor om du inte hinner komma in till oss och bläddra i den.

Gillar du broderi så är BRAK eller Täckelbo Broderiakademi som spirade upp i brodösen Elsa Ageliis trädgård i början av 90-talet något att lägga på minnet. På deras hemsida finns förutom en massa annat matnyttigt ett kalendarium med massor av härliga utställningar!

Självklart måste jag också nämna Sätergläntans borderikurser! När jag gjorde praktiken på Sätergläntan gick jag en kurs för Henriette Ousbäck och fick för första gången prova på "det riktigt fria broderiet". Hon har kurs på Gläntan nästa vecka... Vill man ha ett mer traditionellt broderi så kan man satsa på distanskursen Folkliga broderitekniker som har tre träffar på gläntan och däremellan självstudieuppgifter... Det finns så många bra kurser så det är svårt att välja!

Men gör nu som Renée "sätt dig ner och njut av att bordera några stygn" och ha en riktigt trevlig världsbroderidag, varför inte tjuvstarta redan idag?!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar