fredag 17 maj 2013

Hållbara presenter till vårens högtider!

Det är så vackert ute och man får nästan ont i ögonen av allt det gröna som bara väller fram! När jag cyklade hem efter att ha lämnat sonen på dagis i morse var jag tvungen att stanna till och ta en bild av Nossan vid Forshall i försommarskrud, kanske blir det en ny handduk så småningom men då måste jag nog tajma in en klarblå himmel också. För många av oss går väl pingsten ganska spårlöst förbi nu när det inte längre är en "röd dag" på annandagen. Men den påminner i alla fall mig om alla vårens högtider, mors dag, konfirmationer, examensdagar och kanske ett och ett annat dop och bröllop. För att även kommande generationer ska kunna uppleva grönskande vårar och bad i våra sjöar och åar måste vi nog börja tänka än mer hållbart. Därför kommer här några tips på bra presenter till när vi ska fira våra kära så här i försommartid. Jag vill tipsa om lite svensktillverkade produkter som är hållbara på flera sätt: Vi ser till att det finns arbetstillfällen kvar i Sverige och vi vet att de som har tillverkat produkterna har en bra arbetsmiljö och en lön som de kan leva på. I Sverige har vi betydligt högre krav på miljön än de har i låglöneländerna där vatten med giftiga kemikalier från textilindustrin många gånger släpps rakt ut i naturen och förgiftar dricksvatten för både människor och djur. Våra svensktillverkade varor är inte heller tillverkade för ett slit- och slängbeteende utan håller med rätt skötsel i flera generationer.

Först vill jag slå ett slag för våra alldeles egna produkter som tillverkas på Ekelunds linneväveri i Horred. Vi har Grästorpsduken, en halvlinneduk formgiven av Helena Waller (född Frisell) från Tun, den finns i flera olika storlekar: 50x50 cm, 150x250 cm och i en metervara som är 150 cm bred. Ekelunds väver också våra handdukar Grästorp mitt i och Nossan vid Forshall. Här kan du läsa mer om Ekelunds miljöarbete.



I Ekelunds egna kollektion finns allt från miljövänliga disktrasor till stora fina dukar i bomull, halvlinne och hellinne. Ekelunds står också bakom det nya varumärket VISKA form, som har en stor bredd på produkter med en modern design. I Viskas sortiment hittar man bland annat fina ruggade bomullsfiltar, plastmattor, brickor och tryckta metervaror.


En annan svensk tillverkare är Trådspira. I hjärtat av dalarna tillverkas fina dekorationer för fönster och trädgård. Vi har änglar, hjärtan och fåglar från 79 kr, fina presenter med mervärde i form av hållbarhet!

Njut nu av solen och grönskan och välkommen in så hjälper vi dig att hitta presenter som håller i generationer!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar