lördag 25 maj 2013

Fem tips för firandet av Mors dag!

Vi kan väl lätt konstatera att sedan Mors dag infördes i Sverige 1919 har det hänt en hel del med jämställdheten (även om det ibland finns mycket kvar att önska). I Kommitterade för Mors dags broschyr från 1920 med anvisningar om hur firandet skulle gå till (läs mer på Högtider och traditioner) läggs det stort fokus på vad barnen ska göra för sin mor, barnens far däremot kan nöja sig med att närvara vid festligheterna på kvällen. När jag växte upp räckte det bra med teckningar och kanske en bukett liljekonvalj till mor och möjlighet för familjen att träffas och umgås. Under ett möte tidigare i veckan fick jag dock klart för mig att vissa mödrar förväntar sig att barnen får en hel del hjälp av sin far/partnern i firandet! På mors dag ska mamma ha fina presenter!!! I radioprogrammet Ohlssons Kompani, Sveriges Radio Skaraborg diskuterades firandet av mor under gårdagen och man passade på att modernisera anvisningarna för firandet. Där finns klassikern med frukost på sängen med blombukett med, dock ska mamma få sova så länge hon vill innan det blir någon frukost på sängen... 

För att det där med frukost på sängen ska bli riktigt bra så krävs ju en bra bricka! Här på bilden ser du Viska Forms Hand in Hand formgiven av den norske konstnären Lasse Sarbøvik och en blomvas från Serholt. Viska Form har även underbara Bomullsplädar som jag tror många mammor skulle uppskatta att få mysa in sig i på sin alldeles egna dag! Om designen är för modern för mor så har vi ett ganska stort utbud av svensktillverkade brickor att välja på!

För mig ligger som sagt att träffa familjen och umgås bra till på listan över vad som ska göras på Mors dag! Sällskapsspel är ju aldrig fel och att sätta sig ute vid trädgårdsbordet med detta Fiaspelet från Serholts är en bra sysselsättning! Stora rejäla spelpjäser och spelplan i tyg som också fungerar som förvaringspåse!

Väskor får man ju sällan för få av och för att slippa leta efter nycklar och annat som bara gömmer sig i botten kan man komplettera med den lilla börsen. Eller om budgeten för morsdagspresenten är klen, varför inte bara köpa en börs. Om du väljer den med hjärtat på så smälter nog mor! Dessa två kommer från Klippan som också har underbara ullplädar som mor kan värma sig med!

Ett annat tips för en "under-hundralappen-present" är en sån här linnefrottépad. Lite skön frotté och tid för bad i lugn och ro är väl en toppenpresent!

Om mamma tillhör den pyssliga sorten har vi ju hur mycket som helst att erbjuda. Förutom material så finns det ju redskap, smart förvaring, inspirationsmagasin och annat som kan förgylla dagen för vilken pysseltokig mamma som helst! Oj, vad tiden går... Nu har du bara en timma på dig om du ska hinna hit innan vi stänger!
Lycka till med morsdagsfirandet!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar