måndag 29 maj 2017

Nu börjar hälsoveckans mysteriestickning

Välkommen till vår hälsomysteriestickning!  Detta är lite av ett mysterium för oss också men vi vet ju att hälsa och stickning hör ihop  (nu mera finns det ju vetenskapliga belägg för detta) och nu tar vi det ett steg till genom att koppla ihop stickningen med en eller flera  promenader.
Varje vardag under hälsoveckan placerar vi ut en “ledtråd” längs Forshallspromenaden.

Det betyder att du kan hämta upp en ledtråd om dagen eller så kan du ta alla på en gång i slutet av veckan. Ledtrådarna är olika hålmönster för stickning och du väljer själv hur du ska använda dem men här nedanför kommer lite tips.Ledtrådarna

Varje “ledtråd” består av beskrivning på ett hålmönster och du bestämmer själv hur du vill använda dessa. Antingen gör du en liten provlapp och sparar tekniken till kommande projekt eller så följer du våra tips för att göra en enkel topp eller en sjal.

Materialet

Vi har valt att sticka i Line från Sandnes och om du ska göra en topp efter våra instruktioner är det bra om du väljer ett garn som ger ca 20 m på 10 cm med stickor 4. Garnexempel Mandarin Medi, Kimera/EraOra, Vigga, Micro m fl Till en sjal spelar grovleken mindre roll. Åtgången varierar beroende på vilket garn du väljer. Kom gärna in så hjälper vi dig att räkna ut vad som går åt.

Gör en enkel topp

Vissa av hålmönstren bygger på 6 maskor så för att sticka toppen ska du ha ett maskantal som är jämt delbart med 6 + två kantmaskor. Lägger du upp 98 maskor (96+2 kantmaskor) till framstycket får du ett plaggmått på ca 96 cm. Vill du ha en vidare topp lägger du till 6 maskor på varje stycke och får ca 5 cm vidare omkrets på plagget osv...
Vill du sticka plagget på rundsticka upp till ärmhålet finns den möjligheten också förstås, då plockar du bara bort kantmaskorna och dubblar maskantalet (96x2 för ca 95 cm) och så får du tänka till lite när du läser mönstret... ;-)

För att sticka toppen så upprepar du sedan de fem mönsterpartierna till önskad plagglängd upp till axeln (upp till ärmhål om du stickar runt, och sedan stickas fram och bakstycket var för sig). Sy ihop för sidsömmarna upp till ärmhål och axelsömmarna. Öppningarna vid ärmen bör vara ca 25 cm och vid halsen kan du prova dig fram.


Gör en enkel sjal

Vill du istället göra en enkel sjal blir det ganska lagom att lägga upp 50 maskor (48+2). Här kan du ju dessutom välja ett grövre eller tunnare garn och då får du anpassa maskantalet efter masktäthet och den storlek du vill ha. Sedan upprepar du bara “letrådarna till önskad längd”. Även här beror åtgången på materialvalet.

Första ledtråden finns utanför Kulturhusets ingång mot Järnvägen!

Lycka till och välkommen att höra av dig om du har frågor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar