tisdag 31 mars 2015

Swish vad det går... Virka en viggmönstrad sittpuff i Home Sweet Home!

I dagarna landar Åse Vistebladet i brevlådorna runt om i Grästorps kommun (får du den inte i lådan kan du läsa den på nätet). Vad har det med Nilssons att göra kanske du undrar? Förutom att vi är grannar med "banken" och det är "våran bank" så fick vi för en tid sedan en fråga om att medverka i Åse Vistebladet 2015. De bad så snällt så det är klart att vi fick ställa upp och berätta om våra erfarenheter av Swish och ta fram en virkbeskrivning på en sittpuff!

Så här blev resultatet, stylat och fotograferat
av Sara Tenggren, Åse Viste Sparbank.
Här kommer mönstret som finns med i tidningen. Längre ner i inlägget så hittar du förkortningarna och länkar till våra leverantörers virkskola mm!

Puff med viggmönster virkad i Home Sweet Home

Botten

V1: gör en magisk ögla, 6 fm runt öglan, slut med 1 sm. (6)
Virka sedan i bakre maskbågen. Första st på varje varv ersätts med tre lm och varje v avslutas med en sm.

V2: 2 st i varje m (12)
V3: 2 st i varannan m (18)
V4: 2 st i var 3:e m (24)
V5: 2 st i var 4:e m (30)
V6: 2 st i var 5:e m (36)
V7: 2 st i var 6:e m (42)
V8: 2 st i var 7:e m (48)
V9: 2 st i var 8:e m (54)
V10: 2 st i var 9:e m (60)
V11: 1 st i varje (60)

Viggmönster

V12: *3 sm, 1 fm, 1 hst, 1 st, 1 dst, 1 st, 1 hst, 1 fm* upprepa v ut (60).
V13-24 * 3 st tills, 3 st, 3 i samma, 3 st* upprepa (60).V25: *1 st, 1 dst, 1 st, 1 hst, 1 fm, 3 sm, 1 fm, 1 hst* upprepa v ut (60). Dra igenom tråden och fäst.

Lock/sits

Virka som varv 1-11 och fäst tråden.
Puffen virkas i Svarta Fårets Home Sweet Home med virknål nr 6
V1: gör en magisk ögla, 6 fm runt öglan, slut med 1 sm. (6)
V12: *3 sm, 1 fm, 1 hst, 1 st, 1 dst, 1 st, 1 hst, 1 fm* upprepa v ut (60).
V13-24 * 3 st tills, 3 st, 3 i samma, 3 st* upprepa (60).

Du kan fylla puffen med några gamla täcken eller liknande. Sy ihop delarna med halv tråd. Knyt ihop med en rosett och dra in på insidan så kan du lätt öppna om du vill ändra på fyllningen eller kunna tvätta puffen.

Färger

V1-7 ljusgråV8-9 mörkgråV10-11 Svart
V12-24 i viggen virkas ett varv i varje färg *svart, vit, ljusgrå, mörkgrå* upprepas.
(Åtgång, 1 vitt, 2 mörkgrå, 4 svarta, 4 ljusgrå)


Tips, tricks och utförligare instruktioner

Förkortningarna

v = varv
lm = luftmaska
sm = smygmaska
fm = fastmaska
hst = halvstolpe
st = stolpe
dst = dubbelstolpe

Virkskola

På våra leverantörers bloggar finns bra virkskolor för dig som är nybörjare eller behöver fräscha upp kunskaperna. Svarta fårets virkkurs hittar du här och på Järbos blogg hittar du virkskolan.  

Monteringen

Vi sydde ett fodral av lakansväv i form av en stor "påse" med rund botten. Så är gjorde vi: klipp en botten i samma storlek som den virkade bottnen och ett sidstycke lika långt som bottens omkrets men lite högre. Sy ihop sidstycket längs kortsidorna och nåla och sy fast botten. Stoppa i fyllningen (vi använde fyra stycken gamla täcken som vi vek och rullade till önskad form) och sy runt öppningen med tråckelstygn och stark tråd/garn och dra åt öppningen. Här kan du sedan öppna och justera stoppningen om det behövs.

Andra idéer

Garnet Home Sweet Home från Svarta fåret är ett tjockt blandgarn i bomull/akryl som passar fint till att göra inredningsgrejer i . På samma sätt som puffen virkas kan man exempelvis göra en korg för badrummet eller köket. Gör bara en mindre botten! Vill du använda viggmönstret är det bra om antalet är jämt delbart med 10. Du kan också göra en viggmönstrad kudde genom att skippa botten, lägg upp med luftmaskor ett antal som är jämt delbart med 10 och virka viggmönster i önskad höjd!

Lycka till med ditt virkande och välkommen in till oss för mer inspiration!

1 kommentar:

  1. Hej! Jag har tänkt försöka mig på en variant av detta mönster (tack för att du delar med dig!) men förstår inte vad du menar med att du syr ihop den med en *halv tråd* för att den ska vara öppningsbar...?

    SvaraRadera