onsdag 29 maj 2013

Sjung om studentens lyckliga dar!

Då var det studenttider igen då! Vare sig du har en student på nära håll eller ska fira "grannens barnbarn" så har vi lite tips på presenter och utsmyckningar!
Buffémat och platsbrist är ju vanligt när många ska vara med och fira. Det kan vara knöligt att få plats med bordsdekorationer och att köpa/plocka en massa blommor när studenten troligtvis får en halv handelsträdgård kan ju kännas lite överarbetat.... Serholts enkla bordsflagga Svea (75 kr) kan ju pigga upp bordet lite lagom sådär, vi har även kvar några av Serholts glasvaser Fylla 79/69 kr! Smådukarna/servetterna och löparen som syns på bilden kommer från Nyblom Kollén. De har en trevlig vana att ge sina trycksaker med smarriga recept. Vad sägs om Paprikasoppa med gräslök, Broccoli och Fetaostbröd, Räksallad med melon och vita bönor, Dillpesto, Drömrulltårta Stora Holm och Jordgubbskräm? Det vattnas i alla fall i munnen på mig! Kom gärna in och hämta recepten! På tal om recept! Hirams bästa kokbok (240 kr, det är dyrare än hos internetbokhandlarna men å andra sidan slår vi i dina paket alldeles gratis) måste väl vara en toppenpresent för en student som ska kasta sig ut i verkligheten och inte längre lita till föräldrarnas kök. ;-) Matcha med disktrasa, handdukar, brickor, grytunderlägg eller gardintyg från Almedahls.

 Blågula band i bunt! 3m x 25mm eller 5m x 15mm (24 kr/bunt).

Studenterna från Serholt (69 kr/st) står på en bricka från Viska Form, ny modern design som tillverkas i Sverige. Förutom brickor finns det mjuka härliga ruggade bomullsfiltar och kuddar, diskdukar, metervaror, plastmattor och löpare mm.

Fina tygband "Lycka till" eller klassiska rutor eller ränder passar fint till dekorationer eller hängband om man vill dekorera studenten med ett "halsband"!

För dig som är sent ute så är sybehörsväska med blågult och kort klar för överlämnandet! Det är en såndär present som är både lite småtaskig, nyttig och kul på en och samma gång! Välkommen in så hjälper vi dig att hitta en bra present, oavsett om du vill ha en som räcker i flera generationer och blir ett minne för livet eller något snabbt som en kul grej!

lördag 25 maj 2013

Fem tips för firandet av Mors dag!

Vi kan väl lätt konstatera att sedan Mors dag infördes i Sverige 1919 har det hänt en hel del med jämställdheten (även om det ibland finns mycket kvar att önska). I Kommitterade för Mors dags broschyr från 1920 med anvisningar om hur firandet skulle gå till (läs mer på Högtider och traditioner) läggs det stort fokus på vad barnen ska göra för sin mor, barnens far däremot kan nöja sig med att närvara vid festligheterna på kvällen. När jag växte upp räckte det bra med teckningar och kanske en bukett liljekonvalj till mor och möjlighet för familjen att träffas och umgås. Under ett möte tidigare i veckan fick jag dock klart för mig att vissa mödrar förväntar sig att barnen får en hel del hjälp av sin far/partnern i firandet! På mors dag ska mamma ha fina presenter!!! I radioprogrammet Ohlssons Kompani, Sveriges Radio Skaraborg diskuterades firandet av mor under gårdagen och man passade på att modernisera anvisningarna för firandet. Där finns klassikern med frukost på sängen med blombukett med, dock ska mamma få sova så länge hon vill innan det blir någon frukost på sängen... 

För att det där med frukost på sängen ska bli riktigt bra så krävs ju en bra bricka! Här på bilden ser du Viska Forms Hand in Hand formgiven av den norske konstnären Lasse Sarbøvik och en blomvas från Serholt. Viska Form har även underbara Bomullsplädar som jag tror många mammor skulle uppskatta att få mysa in sig i på sin alldeles egna dag! Om designen är för modern för mor så har vi ett ganska stort utbud av svensktillverkade brickor att välja på!

För mig ligger som sagt att träffa familjen och umgås bra till på listan över vad som ska göras på Mors dag! Sällskapsspel är ju aldrig fel och att sätta sig ute vid trädgårdsbordet med detta Fiaspelet från Serholts är en bra sysselsättning! Stora rejäla spelpjäser och spelplan i tyg som också fungerar som förvaringspåse!

Väskor får man ju sällan för få av och för att slippa leta efter nycklar och annat som bara gömmer sig i botten kan man komplettera med den lilla börsen. Eller om budgeten för morsdagspresenten är klen, varför inte bara köpa en börs. Om du väljer den med hjärtat på så smälter nog mor! Dessa två kommer från Klippan som också har underbara ullplädar som mor kan värma sig med!

Ett annat tips för en "under-hundralappen-present" är en sån här linnefrottépad. Lite skön frotté och tid för bad i lugn och ro är väl en toppenpresent!

Om mamma tillhör den pyssliga sorten har vi ju hur mycket som helst att erbjuda. Förutom material så finns det ju redskap, smart förvaring, inspirationsmagasin och annat som kan förgylla dagen för vilken pysseltokig mamma som helst! Oj, vad tiden går... Nu har du bara en timma på dig om du ska hinna hit innan vi stänger!
Lycka till med morsdagsfirandet!


fredag 17 maj 2013

Hållbara presenter till vårens högtider!

Det är så vackert ute och man får nästan ont i ögonen av allt det gröna som bara väller fram! När jag cyklade hem efter att ha lämnat sonen på dagis i morse var jag tvungen att stanna till och ta en bild av Nossan vid Forshall i försommarskrud, kanske blir det en ny handduk så småningom men då måste jag nog tajma in en klarblå himmel också. För många av oss går väl pingsten ganska spårlöst förbi nu när det inte längre är en "röd dag" på annandagen. Men den påminner i alla fall mig om alla vårens högtider, mors dag, konfirmationer, examensdagar och kanske ett och ett annat dop och bröllop. För att även kommande generationer ska kunna uppleva grönskande vårar och bad i våra sjöar och åar måste vi nog börja tänka än mer hållbart. Därför kommer här några tips på bra presenter till när vi ska fira våra kära så här i försommartid. Jag vill tipsa om lite svensktillverkade produkter som är hållbara på flera sätt: Vi ser till att det finns arbetstillfällen kvar i Sverige och vi vet att de som har tillverkat produkterna har en bra arbetsmiljö och en lön som de kan leva på. I Sverige har vi betydligt högre krav på miljön än de har i låglöneländerna där vatten med giftiga kemikalier från textilindustrin många gånger släpps rakt ut i naturen och förgiftar dricksvatten för både människor och djur. Våra svensktillverkade varor är inte heller tillverkade för ett slit- och slängbeteende utan håller med rätt skötsel i flera generationer.

Först vill jag slå ett slag för våra alldeles egna produkter som tillverkas på Ekelunds linneväveri i Horred. Vi har Grästorpsduken, en halvlinneduk formgiven av Helena Waller (född Frisell) från Tun, den finns i flera olika storlekar: 50x50 cm, 150x250 cm och i en metervara som är 150 cm bred. Ekelunds väver också våra handdukar Grästorp mitt i och Nossan vid Forshall. Här kan du läsa mer om Ekelunds miljöarbete.



I Ekelunds egna kollektion finns allt från miljövänliga disktrasor till stora fina dukar i bomull, halvlinne och hellinne. Ekelunds står också bakom det nya varumärket VISKA form, som har en stor bredd på produkter med en modern design. I Viskas sortiment hittar man bland annat fina ruggade bomullsfiltar, plastmattor, brickor och tryckta metervaror.


En annan svensk tillverkare är Trådspira. I hjärtat av dalarna tillverkas fina dekorationer för fönster och trädgård. Vi har änglar, hjärtan och fåglar från 79 kr, fina presenter med mervärde i form av hållbarhet!

Njut nu av solen och grönskan och välkommen in så hjälper vi dig att hitta presenter som håller i generationer!